Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Πανορμίτης της Σύμης

Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Πανορμίτης της Σύμης

panormitis-3Το μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα, αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της αποκατάστασης από τα νέα κτίρια του 18ου αιώνα. Το μοναστήρι φιλοξενεί  δύο μουσεία, το λαογραφικό και το θρησκευτικό. Εδώ οι προσκυνητές κάνουν ουρά, αλλά η αναμονή αξίζει: η ενέργεια είναι διάχυτη στο ναό. Διάσημος για τα θαύματα του ο Πανορμίτης αποτελεί μεγάλο προσκύνημα στο Αιγαίο.

panormitis-2Στο μοναστήρι θα βρείτε τον  πάτερ Ιερόθεο, ο οποίος  θα είναι εκεί για να σας ξεναγήσει ,για να σας πει την ιστορία των θαυματουργών εικόνων αλλά  και των φιλάνθρωπων δραστηριοτήτων της μονής. Το μοναστήρι διαθέτει κελιά σε μεγάλους ξενώνες όπου μπορείτε να μείνετε  κατά την επίσκεψη σας στο μοναστήρι. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως απ’ όπου και αν ρίξεις ένα μπουκάλι ή κάποιο αφιέρωμα στη θάλασσα, ακόμα κι από τη μακρινή Αυστραλία, που παρόλο που ταξιδεύουν για πολλά μίλια , αν πραγματικά πιστεύεις, το τάμα σου θα φτάσει στον Πανορμίτη της Σύμης.

Και που ξέρετε, αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε ένα από αυτά τα πραγματικά θαυμαστά αφιερώματα να μπαίνουν αργά στο λιμανάκι.